Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1697
Importanta: B
Cod LMI: BH-II-m-B-01221
Adresa: 63 AExtravilan Nr.topo 89
Localitate: sat TOTORENI; comuna TĂRCAIA
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 23-Aug-2009

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in satul Totoreni in 1697, dupa cum arata si pisania de pe peretele vestic: "Ziditu-s-au aceasta sfanta beserica dupa intrupare Domnului leatu 1697".
Peretii sunt din lemn de gorun, taiat numai din topor. Capetele barnelor orizontale se imbina "in catei", sau "cep in sosi", cum spun localnicii. Aripile consolelor se prelungesc inafara cu cca 40 cm. La colturile navei si absidei, barnele se prind in cununi de tip "coada de randunica". Naosul dreptunghiular, are pe toata latura de sud o prispa numita de localnici "perindele" (loc de ispasire a unei sanctiuni). Absida este de plan hexagonal, avand in interior o bolta trilobata. Deasupra usilor imparatesti, pe latimea naosului, este o grinda lata pe care se sprijina intreaga tampla a altarului. Muchia dinspre naos este ornamentata cu crestaturi in romburi. Bolta semicilindrica a naosului este ancorata de arcul-dublou crestat si el cu motivele "franghie" si "rozete" in relief. Ornamentul franghiei se afla si pe grinda longitudinala a boltii naosului, care impreuna cu arcul-dublou compartimenteaza cerimea in patru casete rectangulare. Scandurile boltii sunt groase de 8 cm si late de 30 cm si sunt prinse in cuie de lemn.
In anul 1818 Simion Darabant a pictat biserica, dupa ce au fost inlocuite ferestrele vechi late de 5 cm si inalte de 12 cm.
In anul 1927 s-a schimbat invelitoarea de sindrila a acoperisului, cu una din tigla la nava si tabla la turn.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)